Translate

SpyMeSat: «Δείτε ποιος δορυφόρος σας παρακολουθεί»

Στη «μετά- Σνόουντεν» εποχή, το θέμα των παρακολουθήσεων απασχολεί όλο και περισσότερους ανθρώπους, οι οποίοι προβληματίζονται για την παρακολούθηση των τηλεπικοινωνιών τους, αλλά και των ίδιων των φυσικών τους δραστηριοτήτων, από κυβερνητικούς και μη φορείς.

Σε αυτό το πλαίσιο, η Orbit Logic (Γκρίνμπελτ, Μέριλαντ) δημιούργησε το SpyMeSat: μία εφαρμογή για iPhone που ενημερώνει τον χρήστη πότε μη απόρρητοι κατασκοπευτικοί δορυφόροι και γενικότερα δορυφόροι που φέρουν εικονοληπτικό εξοπλισμό περνούν από πάνω του. Ένας μεταβαλλόμενος χάρτης παρουσιάζει τις τροχιές και τις θέσεις των δορυφόρων, σημειώνοντας τα περάσματά τους πάνω από την τοποθεσία του χρήστη.
Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του Space.com, o Άλεξ Χερτς, πρόεδρος της εταιρείας, λέει ότι το SpyMeSat είναι η πρώτη εφαρμογή της Orbit Logic που είναι σχεδιασμένη για «απλούς» χρήστες – ένα προϊόν το οποίο σκοπεύει να επεκτείνει τη βάση των πελατών της εταιρείας πέρα από τους χώρους της αεροδιαστημικής, της άμυνας και των υπηρεσιών πληροφοριών.
«Η ιδέα προέκυψε μιλώντας σε φίλους που είναι εκτός της αεροδιαστημικής βιομηχανίας, οι οποίοι ενδιαφέρονταν ανέκαθεν για το Διάστημα, τους δορυφόρους και τη λήψη εικόνων από το Διάστημα. Αυτή η εφαρμογή απαντά σε αυτά τα ερωτήματα με διασκεδαστικό και διαδραστικό τρόπο» δήλωσε o Χερτς στο Space.com.
Η εφαρμογή αξιοποιεί μία ποικιλία διαφορετικών πηγών, στις οποίες περιλαμβάνεται η NORAD (North American Aerospace Defense Command), με δεδομένα τα οποία μεταδίδονται μέσω της ιστοσελίδας CelesTrak. Τα δεδομένα αυτά συνδυάζονται με δημόσια διαθέσιμες πληροφορίες σχετικά με δορυφόρους.
Μέσω του SpyMeSat, ο χρήστης μπορεί να δει την πορεία ενός δορυφόρου και να λάβει ειδική ενημέρωση όταν ένας δορυφόρος με εξοπλισμό που μπορεί να επιτρέψει τη λήψη εικόνων του βρίσκεται εντός εμβέλειας. Επίσης, παρέχονται πληροφορίες για τα εν λόγω σκάφη.
Οι δορυφόροι τους οποίους «παρακολουθεί» το SpyMeSat βρίσκονται σε χαμηλή τροχιά, σε ύψος περίπου 800 χιλιομέτρων. Ωστόσο, όπως γίνεται εύκολα αντιληπτό, στη «λίστα» δεν περιλαμβάνονται σκάφη η λειτουργία των οποίων τελεί υπό καθεστώς μυστικότητας.
Ερωτηθείς σχετικά με το ενδεχόμενο χρήσης της εφαρμογής από τρομοκράτες κλπ, ο Χερτς είπε ότι έχει υπάρξει ειδική μέριμνα για περιληφθούν μόνο δορυφόροι των οποίων οι τροχιές είναι δημόσια γνωστές.
«Οτιδήποτε χρησιμοποιείται από το SpyMeSat είναι ούτως ή άλλως ανοικτό και δημόσιο» τονίζει, συμπληρώνοντας ότι είναι δυνατή η παρακολούθηση των downloads της εφαρμογής από το App Store της Apple.
«Μέχρι τώρα, δεν υπήρξαν downloads σε χώρες με τρομοκράτες – εκτός αν θεωρείτε τη Βραζιλία, την Ελβετία, τον Καναδά, τη Γερμανία ή την Αυστραλία άνδρα τρομοκρατών».

Το SpyMeSat προϋποθέτει iOS 6.0 ή υψηλότερο. Η εφαρμογή είναι συμβατή με iPhone, iPad και iPod touch.
                                                                                                                                            erevnw

Σχόλια

Τεχνική υποστήριξη, κατασκευή ιστοσελίδας: Charles Bukowski(7SPY), e-mail: spy7ross7@gmail.com