Translate

Washinton Post: Η CIA άρχισε να μοιράζει όπλα στους σύρους αντάρτες

Η CIA έχει αρχίσει την παράδοση όπλων στους αντάρτες στη Συρία, έπειτα από μήνες καθυστέρησης
της θανατηφόρας ενίσχυσης που είχε υποσχεθεί η κυβέρνηση Ομπάμα, σύμφωνα με αξιωματούχους των ΗΠΑ και της Συρίας. Οι αποστολές άρχισαν στη χώρα τις τελευταίες δύο εβδομάδες, μαζί με ξεχωριστές παραδόσεις οχημάτων και άλλου υλικού από το State Department – υλικό που σηματοδοτεί μια σημαντική κλιμάκωση του ρόλου των ΗΠΑ στον εμφύλιο πόλεμο της Συρίας.
Οι μεταφορές όπλων, τα οποία περιορίζονται σε ελαφρά όπλα και άλλα πολεμοφόδια που μπορούν να εντοπιστούν, άρχισαν να καταφθάνουν στη Συρία σε μια στιγμή αυξημένων εντάσεων και υπό τις απειλές του προέδρου Ομπάμα να διατάξει πυραυλικές επιθέσεις για να τιμωρήσει το καθεστώς του Άσαντ για την εικαζόμενη χρήση χημικών όπλων.
Τα όπλα αυτά παραδίδονται καθώς οι Ηνωμένες Πολιτείες στέλνουν επίσης νέους τύπους μη θανατηφόρου υλικού στους αντάρτες. Η ενίσχυση αυτή περιλαμβάνει οχήματα, εξελιγμένο εξοπλισμό επικοινωνιών και προηγμένη ιατρική βοήθεια. Αμερικανοί αξιωματούχοι ελπίζουν ότι, στο σύνολό τους , τα όπλα και τα εργαλεία θα ενισχύσουν το προφίλ των ανταρτών.

Παρά το γεγονός ότι η κυβέρνηση Ομπάμα είχε δηλώσει μήνες πριν ότι θα αυξήσει τις ενισχύσεις προς τους αντάρτες της Συρίας, οι προσπάθειες έμειναν πίσω εξαιτίας των υλικοτεχνικών δυσκολιών στην παροχή εξοπλισμού σε εμπόλεμη ζώνη και των φόβων των υπαλλήλων ότι οποιαδήποτε βοήθεια θα μπορούσε να φτάσει στα χέρια των μαχητών της Τζιχάντ. Ο υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι είχε υποσχεθεί τον Απρίλιο ότι η μη θανατηφόρα ενίσχυση θα αρχίσει  να δίνεται «μέσα σε λίγες εβδομάδες».
Οι καθυστερήσεις οδήγησαν αρκετούς πολιτικούς να κατηγορήσουν την κυβέρνηση Ομπάμα ότι δεν κινείται αρκετά γρήγορα για να βοηθήσει τη συριακή αντιπολίτευση. Η κριτική έγινε πιο έντονη εν μέσω της συζήτησης για το αν η Ουάσιγκτον θα πρέπει να κάνει χρήση στρατιωτικής βίας κατά του συριακού καθεστώτος.
Η τελευταία προσπάθεια για την παροχή βοήθειας αποσκοπεί στη στήριξη των ανταρτών που βρίσκονται υπό τη διοίκηση του στρατηγού Σαλίμ Ιντρίς, σύμφωνα με αξιωματούχους, μερικοί από τους οποίους μίλησαν ανώνυμα, επειδή μέρος της πρωτοβουλίας είναι μυστικό. Ο Ιντρίς είναι ο διοικητής του Ανώτατου Στρατιωτικού Συμβουλίου, μέρος της διασπασμένης ένοπλης αντιπολίτευσης. Αμερικανοί αξιωματούχοι, μιλώντας σχετικά με την παροχή μη δολοφονικής βοήθειας, δήλωσαν ότι είναι αποφασισμένοι να αυξήσουν τη συνοχή και τη δομή των μονάδων των ανταρτών.
Ο Χαλέντ Σαλέχ, εκπρόσωπος του Συνασπισμού της Συριακής Αντιπολίτευσης, δήλωσε ότι οι νέες προσπάθειες της Ουάσιγκτον είναι ευπρόσδεκτες, αλλά ανεπαρκείς για να αλλάξουν  την εξέλιξη του εμφυλίου πολέμου μεταξύ των ανταρτών και των δυνάμεων του Άσαντ. Ενώ το Υπουργείο Εξωτερικών συντονίζει την ενίσχυση, η CIA επιβλέπει την παράδοση των όπλων και άλλου φονικού εξοπλισμού στους αντάρτες. Ένας αξιωματούχος της αντιπολίτευσης, μιλώντας υπό τον όρο της ανωνυμίας, δήλωσε ότι το προσωπικό των αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών έχει αρχίσει την παράδοση που έχει υποσχεθεί, με ελαφρά όπλα και πυρομαχικά σε ομάδες ανταρτών, εδώ και δύο εβδομάδες.
Οι αποστολές της CIA θα περάσουν μέσω ενός κρυφού δικτύου βάσεων στην Τουρκία και την Ιορδανία που επεκτάθηκαν κατά το προηγούμενο έτος, καθώς ο οργανισμός επιδιώκει να βοηθήσει τους συμμάχους της Μέσης Ανατολής, όπως η Σαουδική Αραβία και το Κατάρ. Η CIA αρνήθηκε να σχολιάσει.
Ενίσχυση μετριοπαθών ομάδων
Εκτός από την ενίσχυση της στήριξης των ανταρτών υπό την αρχηγία του Ιντρίς, ο οποίος μιλάει άπταιστα αγγλικά και δίδασκε σε μια στρατιωτική ακαδημία πριν λιποτακτήσει από τον συριακό στρατί πέρυσι, οι Αμερικανοί αξιωματούχοι στη νότια Τουρκία χρησιμοποιούν ενισχύσεις για την προώθηση των αναδυόμενων μετριοπαθών ηγετών σε πόλεις και χωριά που έχουν καταλάβει οι αντάρτες. Σε πολλά μέρη του βορρά, οι Σύριοι έχουν αρχίσει την εκλογή των τοπικών συμβουλίων και την προσπάθεια για την ανοικοδόμηση των κοινοτήτων που επλήγησαν από τον πόλεμο.
Η βοήθεια προς τις τοπικές κοινωνίες περιλαμβάνει την κατάρτιση σε θέματα δημοτικής διαχείρισης, καθώς και βασικές υποδομές, όπως απορριμματοφόρα, ασθενοφόρα και πυροσβεστικά. Οι περιοχές που λαμβάνουν την ενίσχυση αυτή έχουν επιλεγεί προσεκτικά, λένε αξιωματούχοι των ΗΠΑ, σημειώνοντας ότι εξτρεμιστικές ομάδες, συμπεριλαμβανομένης της Jabhat al – Nusra, παρέχουν υπηρεσίες σε κοινότητες που ήρθαν πρόσφατα υπό τον έλεγχο των ανταρτών. Οι πρωτοβουλίες είναι μέρος μιας προσπάθειας 250 εκατ. δολαρίων για τη στήριξη μετριοπαθών παρατάξεων της συριακής αντιπολίτευσης. Από το ποσοστό αυτό, οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν διαθέσει 26,6 εκατ. δολάρια σε βοήθεια προς το Ανώτατο Στρατιωτικό Συμβούλιο. Ο Μαρκ Γουάρντ, επικεφαλής του State Department για τη βοήθεια στη Συρία, σχολιάζει ότι η βοήθεια αποσκοπεί στη δημιουργία καλύτερων σχέσεων σε μια μεταπολεμική Συρία.
washingtonpost / greeknation

Σχόλια

Τεχνική υποστήριξη, κατασκευή ιστοσελίδας: Charles Bukowski(7SPY), e-mail: spy7ross7@gmail.com