Translate

To Μέγαρο Μουσικής χρωστά πολλά περισσότερα από ΕΛΒΟ και ΛΑΡΚΟ. Γιατί δεν κλείνει;

Από antinews
Με δάνεια ύψους 245 εκατ. ευρώ, από τα οποία ανεξόφλητα είναι τα 229,7 εκατ. ευρώ και τα οποία εξυπηρετεί το ελληνικό δημόσιο, δηλαδή οι Ελληνες πολίτες, βαρύνεται το Μέγαρο Μουσικής.
Το θέμα που έχει αναδείξει και το antinews με συνεχή δημοσιεύματα (πχ Πουλήστε το Μέγαρο και στηρίξτε τα ΕΑΣ), επανέρχεται στην επικαιρότητα έπειτα από την απάντηση του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών, Χρ. Σταϊκούρα, σε ερώτηση βουλευτών.
Τα στοιχεία που δίνονται επιβεβαιώνουν δύο ακριβώς θέματα. Πρώτον ότι το Μέγαρο έχει χρεοκοπήσει και χρωστάει πολύ περισσότερα από την ΕΛΒΟ και τη ΛΑΡΚΟ μαζί που κινδυνεύουν να βάλουν λουκέτο. Και δεύτερον ότι το ελληνικό δημόσιο, δηλαδή όλοι εμείς πληρώνουμε τόσα χρόνια κακοδιοίκησης και ενδεχομένως και κακοδιαχείρισης, αλλά και της εμμονής των κυβερνήσεων να καλύπτουν τα θαλασσοδάνεια που πήραν οι διοικήσεις του Μεγάρου.
Όπως προκύπτει από τα στοιχεία που διαβιβάστηκαν στη Βουλή από το υπουργείο Οικονομικών, ο Οργανισμός Μεγάρου Μουσικής έχει συνάψει τρία δάνεια με την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου, συνολικού ποσού 245 εκατ. ευρώ. Από αυτά, το ανεξόφλητο υπόλοιπο, στις 30 Ιουνίου του 2013, ήταν 229.277.251,32 ευρώ......

Πρόκειται, ειδικότερα, για τρία δάνεια, ένα από την Εθνική Τράπεζα, ύψους 95 εκατ. ευρώ και δύο ακόμα από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, το πρώτο ποσού 78.857.936 ευρώ και το δεύτερο, ύψους 55.419.314 ευρώ. Ο κ. Σταϊκούρας υπενθυμίζει στους βουλευτές ότι, με τον Ν. 3943/2011, το Ελληνικό Δημόσιο ανέλαβε την εξυπηρέτηση του δανείου του Οργανισμού Μεγάρου Μουσικής Αθηνών από την Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος ύψους 95 εκατ. ευρώ. Ήταν ο νόμος Παπακωνσταντίνου για τον οποίο είχε προκληθεί σάλος καθώς εν μέσω της σφοδρής οικονομικής κρίσης, το δημόσιο αναλάμβανε τα δάνεια του Μεγάρου.
Για το τρέχον οικονομικό έτος, η συνολική επιχορήγηση για τον Οργανισμό Μεγάρου Μουσικής Αθηνών και Θεσσαλονίκης, για την κάλυψη λειτουργικών δαπανών έχει διαμορφωθεί στα 6 εκατ. ευρώ και αυτή δόθηκε μετά από σχετική απόφαση του υπουργού Παιδείας, Θρησκευμάτων Πολιτισμού και Αθλητισμού. 
Αναφέρεται επίσης ότι, με βάση τον Ν. 4093/2013, δόθηκε η δυνατότητα εξόφλησης ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων του Οργανισμού Μεγάρου Μουσικής Αθηνών, μέσω ειδικής χρηματοδότησης, μέχρι του ύψους που ανέρχονταν οι εν λόγω υποχρεώσεις στις 31 Δεκεμβρίου του 2011. Βάσει των ανωτέρω, εκδόθηκαν αποφάσεις του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών (μία, στις 28 Φεβρουαρίου του 2013 και μία, στις 30 Απριλίου του 2013), με τις οποίες εγκρίθηκε η χορήγηση ποσού συνολικού ύψους 2.679.265 ευρώ για την εξόφληση ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων. Διευκρινίζεται όμως, με το έγγραφο του υπουργείου Οικονομικών, ότι οι εν λόγω ληξιπρόθεσμες οφειλές αφορούσαν μόνο λειτουργικές δαπάνες του Οργανισμού Μεγάρου Μουσικής Αθηνών και δεν σχετίζονται με ανεξόφλητες δανειακές υποχρεώσεις του εν λόγω φορέα προς τις τράπεζες.                                                                                                         πηγη

Σχόλια

Τεχνική υποστήριξη, κατασκευή ιστοσελίδας: Charles Bukowski(7SPY), e-mail: spy7ross7@gmail.com