Translate

ΑΓΓΕΛΟΣ ΣΚΟΡΔΙΛΗΣ - ΚΟΝΤΟΥΛΑ ΛΕΜΟΝΙΑ LIVE ΣΤΟΝ (ΠΑΛΑΙ ΠΟΤΕ) SEVEN -X

Στις 2 Νοεμβρίου 2011 έφυγε από τη ζωή στα 52 του χρόνια ένας από τους σπουδαιότερους κιθαρίστες της ελληνικής μουσικής, ο Άγγελος Σκορδίλης. Ένας αξιόλογος ροκ τραγουδοποιός, ένας απλός και λαϊκός άνθρωπος. Ο Άγγελος Σκορδίλης γεννήθηκε στις 21 Δεκεμβρίου του 1959 στη Θεσσαλονίκη, όπου και έζησε μέχρι το 1984. Οι ρίζες του από την Κρήτη, τη Σμύρνη και την Κωνσταντινούπολη. Μεγάλωσε με το ροκ του ΄60 και το ρεμπέτικο. Αυτές ήταν οι μουσικές του επιρροές. Στη Θεσσαλονίκη έκανε και τα πρώτα του ροκ γκρουπ. Σπούδασε στο «Κρατικό Ωδείο Βορείου Ελλάδας» και πήρε τα πτυχία: αρμονίας, αντίστιξης, ωδικής, φούγκας.
Μεγάλος κιθαρίστας, πήρε μέρος σε πολλές ηχογραφήσεις ως μουσικός, πριν ξεκινήσει να γράφει τα δικά του τραγούδια. Έμαθε, αυτοδίδακτος κυρίως, να παίζει πιάνο, μπάσο, ντραμς και φυσαρμόνικα! Ως κιθαρίστας  (ενίοτε και ως ενορχηστρωτής πολλών προγραμμάτων) έπαιξε, από τα νεανικά του χρόνια, δίπλα σε μεγάλα ονόματα του λαϊκού κυρίως τραγουδιού (Γιώργος Μητσάκης, Καίτη Γκρέυ, Τζίμης Μακούλης κ.ά.).
Όταν κατέβηκε στην Αθήνα (1985) συνεργάστηκε σε συναυλίες και στη δισκογραφία με το Λουκιανό Κηλαηδόνη, το Γιάννη Γιοκαρίνη, το Χάρη και τον Πάνο Κατσιμίχα, το Σάκη Μπουλά, το Γιάννη Μηλιώκα κ.ά. Η πρώτη του εμφάνιση στη δισκογραφία έγινε το 1986 στο σάουντρακ της ταινίας «Νοκ Αουτ», όπου τραγούδησε το «Μην κλαις για μένα Ελλάδα» των ΠαύλουΤάσιου (στίχοι) και Γιώργου Χατζηνάσιου (μουσική). Την ίδια χρονιά κυκλοφορεί και ο δίσκος «Στο δρόμο για την Ιθάκη», μια πανελλήνια προσπάθεια κατά των ναρκωτικών, όπου συμμετείχε με το τραγούδι «Φευγάτη». Στη συνέχεια για περίπου μια δεκαετία μετακόμισε και έζησε με την οικογένειά του στην Αίγινα. Εκεί γνώρισε τη στιχουργό και συγγραφέα Βικτώρια Τράπαλη, με την οποία φτιάξανε παρέα πολλά ωραία τραγούδια. Μαζί με τη Γεωργία Δεληγιαννοπούλου και το Μάνο Νεόφυτο έφτιαξαν το συγκρότημα «Έταιροι» και το Δεκέμβριο του 1998 κυκλοφόρησαν το δίσκο «Σημάδια». Το 2001 συμμετέχει στο δίσκο «Έστραγκον» του Δημήτρη Δημητράκα, ενώ το 2003 ένα μεγάλο του όνειρο θα γίνει πραγματικότητα. Θα κυκλοφορήσει το maxi single «Μόνα Στολίδια», με πέντε τραγούδια του, σε στίχους της Τράπαλη. Δυο από αυτά θα τα ερμηνεύσει μαζί με την αγαπημένη του Ελένη Βιτάλη (Κρυφτό, Μόνα Στολίδια) και ένα (Καληνύχτα) μόνη της η κορυφαία ερμηνεύτρια. Την ενορχήστρωση σ’ αυτή τη δουλειά είχε αναλάβει ο ίδιος ο Άγγελος Σκορδίλης, μαζί με το Μάνο Νεόφυτο, ο οποίος ήταν και υπεύθυνος για την παραγωγή. Το δισκάκι αυτό είχε κυκλοφορήσει από την fm records. Μου είχε πει, γι’ αυτή τη συνεργασία, σε μια τηλεφωνική ραδιοφωνική συνέντευξη που κάναμε πριν πέντε χρόνια, τα εξής:
«Ήταν όνειρο της ζωής μου να τραγουδήσω μαζί με την αγαπημένη μου Ελένη Βιτάλη, που για μένα, μαζί με τη Ρόζα Εσκενάζυ και την Μαρίκα Νίνου κλείνει το τρίπτυχο των ανυπέρβλητων ερμηνευτριών του 20ου αιώνα! Την Ελένη πρωτογνώρισα το 1976 όταν έπαιζα σαν κιθαρίστας σ’ ένα λαϊκό κέντρο στην Αλεξάνδρεια του νομού Ημαθίας. Και να φανταστεί κανείς, πορωμένος πιτσιρικάς ροκάς 17 χρονών τότε, όχι απλά έμεινα άφωνος, μου έπεσε πάνω στο πρόγραμμα η κιθάρα απ’ τα χέρια! Δεν είχα ξανανιώσει ποτέ ως τότε έτσι!»
Το 2006 κυκλοφορεί ο τελευταίος ολοκληρωμένος προσωπικός του δίσκος από τη δισκογραφική εταιρεία «Καθρέφτης» του Μωϋσή Ασέρ, με τίτλο «Διαδρομή». Μια εξαιρετική δουλειά με 16 τραγούδια, καινούργια και παλιά σε νέες προσεγγίσεις, δικά του, αλλά και ορισμένες διασκευές. Εκτός από την Ελένη Βιτάλη, συμμετείχαν και οι: Γεωργία Γρηγοριάδου, Γεωργία Δεληγιαννοπούλου, Βασίλης Λέκκας, Σταύρος Λογαρίδης, Γιάννης Λυμπέρης, Μάνος Νεόφυτος, Νατάσσα Πρωτοπαπαδάκη κ.ά.
Το καλοκαίρι του 2007 κυκλοφορεί από το μουσικό περιοδικό του Θανάση Συλιβού «Μετρονόμος» ο δίσκος «Καλοκαιρινός Αέρας», μια παραγωγή που επιμελήθηκε ο Άγγελος Σκορδίλης και ηχογράφησε στο στούντιό του. Αυτή η δουλειά ήταν ένα πάντρεμα πολιτισμών, όπως έλεγε και ο ίδιος, ενώ συμμετείχαν αρκετοί καλλιτέχνες. Ο ίδιος συμμετείχε με δυο τραγούδια (Τι σε μέλλει εσένανε & Δεν ξαναπερνώ), τα οποία διασκεύασε μαζί με το γιο του Δημήτρη Σκορδίλη.
Τα τελευταία χρόνια ζούσε στον Πειραιά και παρουσίαζε τις δουλειές του σε διάφορα μπαράκια της Αθήνας, ενώ ιδιαίτερη σχέση είχε και με την Κρήτη όπου τραγουδούσε σε διάφορους χώρους των Χανίων κυρίως, σχεδόν κάθε καλοκαίρι. 

Σχόλια

Τεχνική υποστήριξη, κατασκευή ιστοσελίδας: Charles Bukowski(7SPY), e-mail: spy7ross7@gmail.com