Translate

Υδρογονάνθρακες: τον Μάρτιο ανακοινώνονται τα κοιτάσματα – Τεράστια αποθέματα σε Κρήτη



Έως τέλη του Μαρτίου του 2014 θα έχουν εξαχθεί ακριβή συμπεράσματα για το μέγεθος υδρογοανθράκων στο Ιόνιο και στο Λιβυκό Πέλαγος, τα οποία εξερεύνησε προ μηνών το νορβηγικό σκάφος Nordic Explorer.

Όπως αναφέρουν tanea.gr, αυτό δήλωσε ο Τζέισον Ρόμπινσον, υπεύθυνος ανάπτυξης επιχειρήσεων της νορβηγικής Petroleum Geo Services (PGS)κατά την ομιλία του στο 13ο Διεθνές Συνέδριο τηςΕλληνικής Γεωλογικής Εταιρείας, που πραγματοποιήθηκε από τις 5 ως τις 8 Σεπτεμβρίου στα Χανιά.
Ειδικότερα, ο κ. Ρόμπινσον δήλωσε πως η επεξεργασία των σεισμικών δεδομένων αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί ως το τέλος του έτους, οπότε και θα ξεκινήσει η ερμηνεία τους που θα διαρκέσει τρείς μήνες μέχρι και το Μάρτιο του 2014. Τότε θα διαμορφωθεί η πρώτη σαφής εικόνα για πετρέλαια του Ιονίου και της Κρήτης.
Στο μεταξύ, σύμφωνα με πληροφορίες ο γαλλικός πετρελαϊκός όμιλος Total έχει αγοράσει από την PGS το πακέτο των σεισμικών δεδομένων, συνολικού μήκους 12.500 χιλιομέτρων, για το Ιόνιο και την Κρήτη, ενώ ενδιαφέρον δείχνουν πολλές άλλες εταιρείες.
Σημειώνεται ότι πρόσφατα ο κ. Ρόμπινσον ενημέρωσε τον υπουργό ΠΕΚΑ, Γιάννη Μανιάτη, πως έχει ολοκληρωθεί η επεξεργασία του 80%-85% των σεισμικών ερευνών και ότι ως το τέλος του έτους θα έχει εξεταστεί το 100%.
Εφόσον η ελληνική πλευρά έχει ως τον Μάρτιο του 2014 τα αποτελέσματα για τους υδρογονάνθρακες, από τον Απρίλιο θα είναι σε θέση να ξεκινήσει τις διαδικασίες «χωρισμού» των περιοχών σε οικόπεδα, ώστε τον Σεπτέμβριο του 2014 να προκηρύξει τον πρώτο γύρο παραχωρήσεων.
Σημειώνεται ότι στο συνέδριο στα Χανιά συμμετείχε και ο ομότιμος καθηγητής του Πολυτεχνείου Κρήτης Αντώνης Φώσκολος, ο οποίος επανέλαβε τις εκτιμήσεις του για τεράστιες ποσότητες φυσικού αερίου στην Κρήτη, τόσο στην αρχική του μορφή όσο και στη στερεοποιημένη του μορφή (υδρίτες), που όπως είπε, φτάνουν τα μεγέθη φυσικού αερίου της Ρωσίας.                                                                                          econews

Σχόλια

Τεχνική υποστήριξη, κατασκευή ιστοσελίδας: Charles Bukowski(7SPY), e-mail: spy7ross7@gmail.com