Translate

Κλειστό για μια βδομάδα το Πανεπιστήμιο Αθηνών!

Σε απόλυτο αδιέξοδο βρίσκεται το Πανεπιστήμιο Αθηνών αντιμετωπίζοντας την υπαγωγή των διοικητικών υπαλλήλων του στο καθεστώς της διαθεσιμότητας. Για αυτό το λόγο η Σύγκλητος αποφάσισε την αναστολή της λειτουργίας του Ιδρύματος για μία εβδομάδα, ενώ παράλληλα παρουσίασε συγκριτικά στοιχεία με τα Πανεπιστήμια άλλων χωρών, που αποκαλύπτουν μια δραματική εικόνα.
Οπως τόνισε ο πρύτανης, Θεοδόσης Πελεγρίνης, το Πανεπιστήμιο Αθηνών περιλαμβάνεται στο 1% των καλύτερων ανώτατων ιδρυμάτων στον κόσμο, ενώ ο ίδιος παρουσίασε μία σειρά από στοιχεία προκειμένου να καταδείξει το γεγονός ότι τα ελληνικά πανεπιστήμια υπολείπονται των ξένων τόσο σε διδακτικό όσο και σε διοικητικό προσωπικό.
Σύμφωνα με αυτά, στις Ηνωμένες Πολιτείες αντιστοιχούν 9,5 διοικητικοί υπάλληλοι ανά 100 φοιτητές, στη Βρετανία 7,9, ενώ στο Πανεπιστήμιο Αθηνών μόλις 2. Ως προς το διδακτικό προσωπικό, η αναλογία είναι 8,7 καθηγητές ανά 100 φοιτητές στις ΗΠΑ, 7,3 ανά 100 φοιτητές στη Βρετανία και μόλις 3,1 στο Πανεπιστήμιο Αθηνών.
«Αυτή είναι η μεγαλύτερη κρίση που αντιμετωπίζει το Πανεπιστήμιο Αθηνών, τις τελευταίες δεκαετίες. Για πρώτη φορά, το πανεπιστήμιο βρίσκεται σε απόλυτο αδιέξοδο. Δεν θα μπορέσει να λειτουργήσει. Απέναντι στο δίλημμα "μείωση της κρατικής επιχορήγησης ή διαθεσιμότητα" θα προτιμούσα σαφώς την περικοπή, μολονότι η επιχορήγηση έχει μειωθεί ήδη στο ήμισυ σε σχέση με το 2009», είπε ο κ. Πελεγρίνης επισημαίνοντας πως το Ιδρυμα όχι μόνο δεν έχει τη δυνατότητα να χάσει υπαλλήλους, αλλά χρίζει άμεσης ενίσχυσης προκειμένου να μπορέσει να λειτουργήσει ανταγωνιστικά στο διεθνές περιβάλλον.
Από την πλευρά του, ο γενικός διευθυντής της διοίκησης του πανεπιστημίου, Παναγιώτης Φωτόπουλος επισήμανε ότι ενώ η ελληνική οικονομία έχει συρρικνωθεί κατά 25%, η μείωση στη χρηματοδότηση της Ανώτατης Εκπαίδευσης έχει φτάσει το 52,5% και η μείωση του μισθολογικού κόστους, την πενταετία 2008- 2013, το 35,7%. «Η δυσαναλογία είναι εμφανής» υπογράμμισε.
Οι διοικητικοί υπάλληλοι πραγματοποίησαν τη Δευτέρα στάση εργασίας, ενώ έχουν προαναγγείλει δύο 48ωρες απεργίες γι' αυτή την εβδομάδα και μια πενθήμερη για την επόμενη. Σε ανακοίνωσή τους, καλούν τους πρωτοετείς φοιτητές να μην προσέρχονται στις γραμματείες των σχολών για την εγγραφή τους. Η περίοδος των εγγραφών ξεκινά την Τετάρτη, 11 Σεπτεμβρίου και ολοκληρώνεται στις 27 του μηνός.
 iefimerida

Σχόλια

Τεχνική υποστήριξη, κατασκευή ιστοσελίδας: Charles Bukowski(7SPY), e-mail: spy7ross7@gmail.com