Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Translate

Οι ρώσοι επιστήμονες δημιούργησαν 3D μικροσκόπιο για τη μελέτη νανο-αντικειμένων



Οι ρώσοι επιστήμονες δημιούργησαν 3D μικροσκόπιο για τη μελέτη νανο-αντικειμένων
Πηγή: Alexander Semyonov

Παραδοσιακά, για τη μελέτη των νανοδομών χρησιμοποιείται το μικροσκόπιο σάρωσης, όπου το δείγμα ανιχνεύεται με έναν αιχμηρό καθετήρα. Ωστόσο, η μέθοδος αυτή δίνει μόνον δισδιάστατη απεικόνιση και δεν επιτρέπει την παρατήρηση του όγκου της δομής του δείγματος. Ο Αντόν Εφίμοφ, ιδρυτής της εταιρίας «Snotra» που εδρεύει στο Σκόλκοβο, βρήκε τον τρόπο να ξεπεράσει αυτό τον περιορισμό, τεμαχίζοντας το δείγμα σε λεπτότατα στρώματα και σαρώνοντας (scanning) το καθένα από αυτά ξεχωριστά. Το σύνολο των στοιχείων που λαμβάνονται, δίνουν μια εικόνα για τη δομή του τρισδιάστατου αντικειμένου.
Από κοινού με τους επιστήμονες της νανο-βιολογικής μηχανικής του Εθνικού Πανεπιστημίου Ατομικών Ερευνών «Mephi», η εταιρία του Εφίμοφ δημιούργησε μια συσκευή η οποία όχι μόνο τέμνει το δείγμα, αλλά  πραγματοποιεί και φασματοσκοπία των στρωμάτων, επιτρέποντας να προσδιοριστεί η σύνθεση του δείγματος ανάλογα με το πώς αυτό αντανακλά ή απορροφά το φως.
Όπως εξηγεί ένας από τους συντελεστές της έρευνας και στέλεχος του εργαστηρίου νανο-βιολογικής μηχανικής του «Mephi», Κονσταντίν Μοτσάλοφ, η επιστημονική ομάδα έφτιαξε μια συσκευή η οποία συνενώνει ένα 3D μικροσκόπιο με ανάλυση σε νανοκλίμακα και με μικροφασματοσκοπία, η οποία προσφέρει επιπλέον ποιοτικά χαρακτηριστικά στην ανάλυση του δείγματος. Κατ’ αυτό τον τρόπο, καθίσταται δυνατή η πλήρης μελέτη του όγκου των νανοϋλικών και μπορούν να εξαχθούν συμπεράσματα για τη σύνθεση και τις ιδιότητές τους.
Ο διευθυντής του εργαστηρίου, Ίγκορ Ναμπίγεφ, είναι πεπεισμένος ότι η τεχνολογία αυτή θα είναι χρήσιμη για τον έλεγχο της παραγωγής νανοϋλικών, φαρμάκων, τη διάγνωση και παρακολούθηση των αποτελεσμάτων της θεραπείας. Για παράδειγμα, με τη βοήθειά της θα μπορούν να ερευνηθούν τα μέρη των ζωντανών ιστών και να είναι ορατό το πως κατανέμονται σε αυτά τα μόρια του φαρμάκου.
Για την ώρα, το μικροσκόπιο υφίσταται σε μορφή χωριστών μηχανισμών. Ο επόμενος στόχος είναι να «πακεταριστεί» σε μια ενιαία συσκευή, ενώ μελλοντικά οι επιστήμονες σκοπεύουν να βρουν μια εταιρία η οποία θα ενδιαφερθεί για την παραγωγή του.                                                  rbth

Σχόλια

Τεχνική υποστήριξη, κατασκευή ιστοσελίδας: Charles Bukowski(7SPY), e-mail: spy7ross7@gmail.com