Translate

ΤΟ ''SUCCESS STORY'' ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ ΑΔΙΑΛΛΕΙΠΤΩΣ ... Praktiker


Στα πρόθυρα της πτώχευσης η Praktiker



Ωρα μηδέν και για τη θυγατρική στην Ελλάδα,η οποία παρακολουθεί με αμηχανία τις εξελίξεις στη μητρική εταιρεία - Η πρώτη γερμανική εταιρεία που πληρώνει την καταστροφική μανία λιτότητας της Μέρκελ και του Σόιμπλε


Η προηγούμενη Πέμπτη ήταν ίσως η χειρότερη ημέρα για τους περίπου χίλιους εργαζομένους στην Praktiker Hellas, οι οποίοι άκουσαν θορυβημένοι κάτι που παλιότερα θα ηχούσε σαν κακόγουστο αστείο ή, πιο σωστά, πρωταπριλιάτικο ψέμα. Τα διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία ανέφεραν πως η μητρική Praktiker Γερμανίας βρίσκεται στα πρόθυρα της πτώχευσης, λόγω έλλειψης ρευστότητας και υψηλών χρεών! Να που μια πολυεθνική-κολοσσός από την οικονομία που καμώνεται ότι όλα τα γνωρίζει, μας έχει επιβάλει εξοντωτική λιτότητα εδώ και πέντε χρόνια, και της οποίας οι μάνατζερ και ο υπουργός Οικονομικών διατείνονται πως έχουν τη μαγική συνταγή της επιτυχίας, έφτασε στο σημείο που δεν έχει φτάσει ακόμα και η ρημαγμένη Ελλάδα: να περάσει στο… χρονοντούλαπο της οικονομικής ιστορίας. Οσο κι αν η διοίκηση του κ. Γιάννη Σελαλματζίδη θέλησε, μέσω ανακοίνωσής της, να διαχωρίσει τη γερμανική από την ελληνική επιχείρηση, όσοι γνωρίζουν στοιχειώδη οικονομικά κατανοούν πως όταν η μητρική εταιρεία έχει πρόβλημα, είναι δεδομένο πως και οι θυγατρικές της θα αντιμετωπίσουν αργά ή γρήγορα την ίδια μοίρα. Πάντως, ο κ. Σελαλματζίδης και η ομάδα του επιμένουν πως η ελληνική θυγατρική δεν έχει πρόβλημα. Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας υπογράμμισε, με ανακοίνωσή του, την προηγούμενη Πέμπτη πως «η Praktiker Hellas, όπως και όλες οι εταιρείες της Praktiker που δραστηριοποιούνται στο εξωτερικό (Praktiker International GmbH) καθώς και οι εταιρείες της Max Bahr (Premium Βrand του ομίλου στη Γερμανία), δεν επηρεάζονται από τις εξελίξεις στην Praktiker AG, που αφορούν ενέργειες εξυγίανσης του χαρτοφυλακίου δραστηριοτήτων του ομίλου για συγκεκριμένες δραστηριότητες στη Γερμανία και συνδέονται με την αδυναμία εκπλήρωσης των οικονομικών υποχρεώσεων από τις συγκεκριμένες μονάδες». Βέβαια, είναι περίεργο που η διοίκηση της εταιρείας στην Ελλάδα κάνει λόγο για «εξυγίανση» όταν οι μέτοχοι της μητρικής μιλάνε ξεκάθαρα για «πτώχευση».

Αύξανε τις τιμές και απέλυε εργαζομένους για να βγάλει κέρδη

Και είναι πλέον ξεκάθαρο πως η Praktiker Hellas, αν και κερδοφόρα, βρίσκεται σε δεινή θέση. Αυτό εξάλλου μαρτυρούν οι δεκάδες απολύσεις που έχει κάνει τα τελευταία χρόνια, οι ερωτήσεις εις βάρος της στη Βουλή για αντεργατικές πρακτικές, το κλείσιμο πριν από έναν χρόνο της θυγατρικής της στην Αλβανία αλλά και η κάθετη βουτιά των πωλήσεων της κατά 16%, οι οποίες διαμορφώθηκαν πέρυσι στα 196 εκατ. ευρώ από 233 εκατ. ευρώ το 2011.
Οσο κι αν η εταιρεία πέρασε σε κέρδη το 2012, όλοι γνωρίζουν πως αυτά είναι «λογιστικά» και δεν συνέβαλαν ούτε στο ελάχιστο στην καλυτέρευση των οικονομικών δεδομένων τής εδώ θυγατρικής. Πώς είναι δυνατόν εξάλλου μια πολυεθνική να έχει κέρδη στην Ελλάδα το 2012 και μόλις σε τέσσερις ημέρες, μέσα στον Μάιο του 2013, να απολύει τρία άτομα; Πώς είναι δυνατόν μια εταιρεία να κερδίζει και να καταγγέλλεται πως έχει προχωρήσει σε πάνω από 80 απολύσεις την τρέχουσα χρονιά; Πώς είναι δυνατόν το σωματείο εργαζομένων της επιχείρησης να καταγγέλλει επίσημα τη διοίκηση για εκμετάλλευση των προγραμμάτων πεντάμηνης απασχόλησης δωρεάν μαθητευόμενων και η ίδια να πανηγυρίζει για κέρδη που καμία σημασία δεν έχουν για τους εγχώριους συμμετόχους της, δηλαδή τους εργαζομένους της;


PRAKTIKER HELLAS

16% κάτω οι πωλήσεις τη χρονιά που πέρασε

40 εκατ. ευρώ έχασε σε τζίρο το 2012 

150 απολύσεις τα τελευταία τρία χρόνια

Και η σειρά της MAKRO

Οσοι γνωρίζουν, πάντως, πρόσωπα και πράγματα αναφέρουν πως η αποχώρηση της εταιρείας από την Ελλάδα είναι απλώς θέμα χρόνου, μετά τις παρόμοιες εξελίξεις σε Αλβανία, Τουρκία και Ιταλία. Κι αυτό διότι η είναι μεγάλη η εξάρτηση της ελληνικής θυγατρικής από τη γερμανική μητρική, που παρείχε μεγάλες εξασφαλίσεις σε προμήθειες, οι οποίες πλέον χάνονται. Ανάλογη θα είναι και η τύχη της MAKRO Cash & Carry, για την οποία καλά ενημερωμένες πηγές αναφέρουν πως ήδη ετοιμάζει πλάνο αποχώρηση από την πατρίδα μας.

Ας μην ξεχνάμε πως το 2012 ήταν καταστροφικό για τη γερμανική πολυεθνική. Οι ζημίες της MAKRO διπλασιάστηκαν, φτάνοντας τα 2,4 εκατ. ευρώ, παρά τις δεσμεύσεις της ηγεσίας ότι θα πραγματοποιούσε καλύτερη παρουσία. Ταυτόχρονα ο κύκλος εργασιών της γνώρισε επίσης μείωση, της τάξης του 4%, φτάνοντας τα 336 εκατ. ευρώ και πέφτοντας κάτω από το ψυχολογικό φράγμα των 350 εκατ. ευρώ, όπου βρισκόταν το 2011. Σαν να μην έφταναν όλα αυτά, τα έξοδα της εταιρείας βελτιώθηκαν μόλις κατά 3,5 εκατ. ευρώ συγκριτικά με το 2011, αν και οι υποχρεώσεις της μειώθηκαν κατά 15,5% στα 77 εκατ. ευρώ, από 91,2 εκατ. ευρώ το 2011. 


πηγη

Σχόλια

Τεχνική υποστήριξη, κατασκευή ιστοσελίδας: Charles Bukowski(7SPY), e-mail: spy7ross7@gmail.com