Translate

S' AMARAS O ΥΠΟΤΑΚΤΙΚΟΣ ΤΟΥ ΛΕΥΚΟΥ ΑΔΕΛΦΑΤΟΥ


Η συνάντηση Ομπάμα – Σαμαρά σημάδι στήριξης των ΗΠΑ

imagesΩς ένδειξη ότι οι ΗΠΑ στηρίζουν την Ελλάδα και τη θεωρούν βασικό εταίρο και σύμμαχο ερμηνεύει την επίσκεψη του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά στην Ουάσιγκτον ο διευθυντής του ιδρύματος Brookings Ουίλιαμ Ανθόλις.
Μιλώντας στην ελληνική υπηρεσία της «Φωνής της Αμερικής», επισημαίνει ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπάρακ Ομπάμα, καθ' όλη τη διάρκεια της ελληνικής κρίσης, τάσσεται υπέρ μιας ήπιας μεταρρυθμιστικής προσπάθειας, διαφωνώντας με την πολιτική της αυστηρής λιτότητας την οποία προάγει το Βερολίνο.
Μια πιο έντονη προσπάθεια στήριξης της Ελλάδας από τον πρόεδρο Ομπάμα θα μπορούσε να θεωρηθεί ως «υπονόμευση της δυνατότητας που έχει η Γερμανία να ενεργεί ανεξάρτητα και προς όφελός της», αναφέρει ο διευθυντής του Brookings.
Αναφερόμενος στην ατζέντα της συνάντησης Ομπάμα και Σαμαρά, την περιέγραψε ως εξής: οι προσπάθειες της Ελλάδας για οικονομικές μεταρρυθμίσεις και η επαναφορά της χώρας σε ευημερούσα κατάσταση, η αμυντική συνεργασία των δύο χωρών, η Διαντλαντική Συνεργασία Ελεύθερου Εμπορίου και Επενδύσεων, η περιφερειακή συνεργασία, κοινές προσπάθειες αντιμετώπισης της τρομοκρατίας, η επίλυση του Κυπριακού, οι εξελίξεις σε χώρες της Βόρειας Αφρικής και η Συρία.
Σε μια από τις δύσκολες περιόδους για την χώρα με πολλές απεργίες, αντιδράσεις και εσωκομματικά προβλήματα στον κυβερνητικό συνασπισμό, η συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού με τον αμερικανό πρόεδρο αποτελεί «κατάθεση εμπιστοσύνης», είναι σημάδι πως η χώρα εργάζεται σκληρά, ότι είναι έτοιμη να εργαστεί ακόμα περισσότερο και ότι αυτό αναγνωρίζεται, εκτίμησε ο Ανθόλις, ως προς τον συμβολισμό και τη σημασία του ταξιδιού Σαμαρά για την ελληνική κυβέρνηση.
Δεδομένου ότι και οι δύο πολιτικοί ηγέτες έχουν μπροστά τους σχεδόν μία τριετή θητεία, είναι σημαντική η ενίσχυση των μεταξύ τους σχέσεων για το μέλλον, κυρίως με το βλέμμα στις εξελίξεις μετά τις γερμανικές εκλογές το Φθινόπωρο.

Σχόλια

Τεχνική υποστήριξη, κατασκευή ιστοσελίδας: Charles Bukowski(7SPY), e-mail: spy7ross7@gmail.com