Translate

Προθεσμία 3 μηνών για το κυριακάτικο άνοιγμα των καταστημάτων


ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΠΑΝΑΠΤΥΞΗΣ

Προθεσμία 3 μηνών για το κυριακάτικο άνοιγμα των καταστημάτων

Προθεσμία ενός ακόμη μήνα - συνολικά 3 μήνες από την ψήφιση του νομοσχεδίου - δίνεται στους κατά τόπους αντιπεριφερειάρχες ή στην περίπτωση της Αθήνας, του Πειραιά και της Θεσσαλονίκης, στους κατά τόπους δημάρχους προκειμένου να αποφασίσουν ποιες Κυριακές θα επιτρέπεται η προαιρετική λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων.
Αυτό αναφέρεται σε μια εκ των τροποποιήσεων που κατατέθηκαν σήμερα στο σχέδιο νόμου του υπουργείου Ανάπτυξης για τη ρύθμιση της αγοράς προϊόντων και της παροχής υπηρεσιών. Οι άλλες τροποποιήσεις αφορούν στην αυστηροποίηση των ποινών για «πειραγμένες» αντλίες καυσίμων και στον διορισμό του προέδρου του Οργανισμού Λαϊκών Αγορών Αττικής.
Στο θέμα της κυριακάτικης λειτουργίας των καταστημάτων, σε περίπτωση που η προθεσμία παρέλθει χωρίς σχετική απόφαση, θα επιτρέπεται όλες τις Κυριακές του έτους η λειτουργία εμπορικών καταστημάτων μέχρι 250 τετραγωνικά μέτρα, υπό την προϋπόθεση ότι δεν είναι εκπτωτικά καταστήματα (outlet), δεν βρίσκονται σε εμπορικά κέντρα ή εκπτωτικά χωριά, και δεν συνδέονται νομικά με αλυσίδες καταστημάτων.
Η σχετική απόφαση κάθε αντιπεριφερειάρχη μπορεί να αναθεωρείται ετησίως κάθε Ιανουάριο, αρχής γενομένης τον Ιανουάριο του 2015.
Το ωράριο των καταστημάτων τις Κυριακές, ξεκινά στις 11 το πρωί και λήγει στις 8 το βράδυ.
Σε βενζινάδικα τα οποία "πειράζουν" τις αντλίες τους, προκειμένου να αλλοιωθούν οι ενδείξεις των μετρητών, ο υπεύθυνος τιμωρείται με φυλάκιση τουλάχιστον έξι μηνών, κατάσχονται οι σχετικοί μηχανισμοί και επιβάλλεται και διοικητικό πρόστιμο ύψους 30.000 ευρώ για κάθε επηρεαζόμενη μετρητή. Οι ίδιες ποινές επιβάλλονται όταν εντοπίζονται και ίχνη μηχανισμών που έχουν αφαιρεθεί.
Ο πρόεδρος του Δ.Σ. του Οργανισμού Λαϊκών Αγορών Αττικής, διορίζεται με κοινή απόφαση του υπουργού Ανάπτυξης και του περιφερειάρχη Αττικής. Η θητεία των μελών του Δ.Σ. είναι διετής. Η αρχική διάταξη προέβλεπε διορισμό των προέδρων μονάχα από τον υπουργό Ανάπτυξης -κάτι που είχε προκαλέσει στο παρελθόν διαμαρτυρίες τόσο από το χώρο της αντιπολίτευσης, όσο και της συμπολίτευσης.
Ιδρύεται Οργανισμός Λαϊκών Αγορών Θεσσαλονίκης, που εποπτεύεται από τον περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας με έδρα τη Θεσσαλονίκη.
Αλλες τροποποιήσεις που κατατέθηκαν σήμερα στο νομοσχέδιο, αφορούν τη διαδικασία διαιτησίας στις δημόσιες συμβάσεις.
Τέλος, με τροπολογία που κατατέθηκε στο ίδιο νομοσχέδιο, εντάσσονται στο καθεστώς ενισχύσεων του ν.3908/2011 και οι επενδύσεις παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από ηλιοθερμικούς σταθμούς, ρυθμίζονται θέματα σχετικά με τη χορήγηση επαγγελματικής ταυτότητας β' τάξης σε λογιστές φοροτεχνικούς και με τη διαδικασία έκδοσης του Κώδικα Δεοντολογίας των Λογιστών Φοροτεχνικών, και παρέχεται υπό προϋποθέσεις η δυνατότητα εγγραφής ως μέλη Επιμελητηρίου και σε μη εγκατεστημένα στη χώρα μας πρόσωπα.

Σχόλια

Τεχνική υποστήριξη, κατασκευή ιστοσελίδας: Charles Bukowski(7SPY), e-mail: spy7ross7@gmail.com