Translate

Συναγερμός στην Ευρώπη από το νέο θανατηφόρο κορονοϊό MERS-CoV

Προβληματισμό και υγειονομική επιτήρηση προκαλεί η επίπτωση που έχει ένας νέος ιός που εντοπίσθηκε αρχικά στη Σαουδική Αραβία και περνά στην Ευρώπη. Μέχρι χθες, είχαν επιβεβαιωθεί 53 κρούσματα λοίμωξης σε ανθρώπους με το νέο στέλεχος κορονοϊού, τα οποία σχετίστηκαν με σοβαρή νόσο του κατωτέρω αναπνευστικού και οδήγησαν σε 30 θανάτους παγκοσμίως. 

Πολύ πρόσφατα σε νοσοκομείο της Ιταλίας διεγνώσθη περιστατικό σε ταξιδιώτη που επέστρεψε από την Ιορδανία με μετάδοση σε συγγενή αλλά και σε συνάδελφο. Έως σήμερα τα περισσότερα περιστατικά παγκοσμίως έχουν αναφερθεί από την Σ. Αραβία, ενώ 11 περιστατικά έχουν διαγνωσθεί στην Ευρώπη (2 στη Γερμανία, 4 στο Ηνωμένο Βασίλειο, 2 στη Γαλλία και 3 στην Ιταλία).

Το νέο στέλεχος κορονοϊού απασχολεί τις αρχές δημόσιας υγείας σε όλο τον κόσμο από τον Σεπτέμβριο του 2012, οπότε διαγνώστηκαν τα πρώτα κρούσματα λοίμωξης από το νέο ιό σε ασθενείς και ταξιδιώτες που προέρχονταν από την Αραβική Χερσόνησο. Το νέο αυτό στέλεχος κορονοϊού ονομάστηκε από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), Κορονοϊός του Αναπνευστικού Συνδρόμου της Μέσης Ανατολής (MERS-CoV).

Τη δεδομένη χρονική στιγμή δεν υπάρχουν συστάσεις από τον ΠΟΥ για έλεγχο στις πύλες εισόδου μιας χώρας ή περιορισμοί σε σχέση με το εμπόριο και τα ταξίδια στην Αραβική Χερσόνησο ή αλλού. Με τα μέχρι τώρα δεδομένα το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC) αξιολογεί το συμβάν ως χαμηλού κινδύνου για την Ευρώπη.

Η χαρτογράφηση των μετακινήσεων των ασθενών από τη Μ. Ανατολή στην Ευρώπη έχει προγραμματιστεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε συνεργασία με τον ΠΟΥ, έτσι ώστε να προβλεφθούν ποιες περιοχές μέσα στην Ευρώπη έχουν τον υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης εισαγόμενων κρουσμάτων.

Με σκοπό να παρθούν μέτρα πρόληψης θα πρέπει όλοι οι επαγγελματίες υγείας να βρίσκονται σε εγρήγορση για την πιθανότητα ανίχνευσης περίπτωσης λοίμωξης με το νέο ιό, ειδικότερα αυτοί που εργάζονται σε εταιρείες διεθνούς μεταφοράς ασθενών και αυτοί που αντιμετωπίζουν ασθενείς με αναπνευστικά συμπτώματα και ιστορικό ταξιδιού στην Αραβική Χερσόνησο μέσα στις προηγούμενες 10 ημέρες.

Σχόλια

Τεχνική υποστήριξη, κατασκευή ιστοσελίδας: Charles Bukowski(7SPY), e-mail: spy7ross7@gmail.com