Translate

ΧΡΟΝΟΔΙΑΓΡΑΜΜΑ ΙΣΟΠΕΔΩΣΗΣ ΚΑΙ ΕΞΑΘΛΙΩΣΗΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ - Aπό το πρώτο τετραγωνικό μέτρο ή στρέμμα ο φόρος

ΧΑΡΑΤΣΙ
Στους εκπροσώπους της δικομματικής επιτροπής θα παρουσιαστούν σήμερα οι μέχρι στιγμής αποφάσεις που αφορούν τον Ενιαίο Φόρο Ακινήτων –ΕΦΑ που θα επιβάλλεται από την 1η-1-2014 και κάθε χρόνο στις κατοικίες, τα λοιπά κτίσματα και τα εντός σχεδίων πόλεων οικόπεδα.
Ο φορολογούμενος θα κληθεί να πληρώσει χωρίς αφορολόγητο ενώ όσοι έχουν εξοχικές κατοικίες και ειδικά αγροτεμάχια με κτίσματα αναμένεται να επιβαρυνθούν ακόμη περισσότερο.
Αξίζει να σημειωθεί ότι με το νέο σύστημα που προτείνεται, ανάλογο του ΕΕΤΗΔΕ εξασφαλίζεται, όπως ανέφερε κατά τη διάρκεια της σύσκεψης ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας στα μέλη της επιτροπής, η εισπρακτική απόδοση του νέου φόρου.
«Στο τέλος δεν θα πληρώνει κανείς το τέλος, αν αρχίσουν οι εξαιρέσεις» ανέφερε χαρακτηριστικά κορυφαίος παράγοντας που μετείχε στη σύσκεψη, ο οποίος ωστόσο διευκρίνισε ότι όλες οι πλευρές συμφωνούν όπως υπάρξει ειδική μεταχείριση-φορολόγηση των ευπαθών ομάδων του πληθυσμού, όπως ανάπηροι, άνεργοι κ.ά.
Ήδη βέβαια υπάρχει ο φόβος, όπως εκτιμούν στο οικονομικό επιτελείο, να αναγκαστούν πολλοί καταπατητές που διεκδικούν τεράστιες εκτάσεις του δημοσίου, να τις εγκαταλείψουν  οικειοθελώς για να μην πληρώνουν «τσουχτερό» φόρο κάθε χρόνο.
Με 33 κριτήρια η φορολόγηση των αγροτεμαχίων
Η νέα εξίσωση για τα κτίσματα και τα εντός σχεδίου οικόπεδα προβλέπει την επιβολή φόρου 1 ευρώ/τ.μ., ο οποίος όμως θα αυξάνεται κατά ένα ή δύο ή τρία ευρώ ανάλογα με τα χαρακτηριστικά των ακινήτων: όπως παλαιότητα, όροφος, τιμή ζώνης, εμπορική αξία, οδό και οικοδομικό τετράγωνο.
Όσον αφορά τα οικόπεδα η φορολόγησή τους θα είναι ακόμη υψηλότερη, αφού ιδιαίτερη σημασία θα έχει εάν το οικόπεδο βρίσκεται σε νησιωτική, ή γενικότερα τουριστική περιοχή, είναι παραθαλάσσιο, συνορεύει με εθνικές οδούς κ.λπ.
Δεν αποκλείεται μάλιστα, εάν ο τελικός λογαριασμός δεν βγει, τότε για τα εν λόγω οικόπεδα ο φόρος να ξεκινά από τα 20 ευρώ φθάνοντας σε εξαιρετικές περιπτώσεως τα 30 ή 50 ευρώ το στρέμμα, όπως άλλωστε και να είναι υψηλότερος για τα ακίνητα των οποίων η αντικειμενική αξία υπερβαίνει τις 300.000 ευρώ.
Σε κάθε περίπτωση βέβαια ο ΕΦΑ θα διαφοροποιείται ανάλογα με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά κάθε έκτασης, αφού αναμένεται να λαμβάνονται υπόψη περίπου 33 κριτήρια για τον υπολογισμό του νέου φόρου, όπως εάν οι εκτάσεις είναι καλλιεργήσιμες ή μη, αρδευόμενες ή μη, παραθαλάσσιες ή μη, κοντά σε εθνική ή επαρχιακή οδό, μονοετούς ή πολυετούς καλλιέργειας, ή βρίσκονται σε πεδινή, ορεινή ή ημιορεινή ζώνη.
Η μη θέσπιση, πάντως, αφορολογήτου ορίου, σύμφωνα με τους εκπροσώπους των κομμάτων, αναμένεται να προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων γιατί αφενός πιστοποιεί για μια ακόμη φορά ότι τις αδυναμίες του φοροεισπρακτικού μηχανισμού και την ανικανότητα του υπουργείου να διευρύνει με δίκαιο τρόπο τη φορολογική βάση, αφού και πάλι θα την «πληρώσουν» και οι ιδιοκτήτες ενός μικρού ακινήτου που βρίσκεται στις λεγόμενες «φθηνές» περιοχές, δεδομένου ότι ο νέος φόρος θα επιβάλλεται από το πρώτο τετραγωνικό μέτρο.
Ποιοι εξαιρούνται
Από το φόρο αυτό φαίνεται πως θα γλιτώσουν μόνο όσοι έχουν σαν μοναδική τους κατοικία σπίτια σε αγροκτήματα, τα οποίους η εφορία θα εξακολουθεί να τους αντιμετωπίζει σαν αγροτεμάχια και όχι αν «οικόπεδα» με μεγάλη αξία όπως τους υπόλοιπους με κτίσματα σε εκτός σχεδίου εκτάσεις.
Ακόμη θα υπάρξουν απαλλαγές για ανέργους, πολυτέκνους και αναπήρους, ανάλογα με αυτά που εφαρμόζονται και τώρα με το «χαράτσι» στα ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα.

πηγη

Σχόλια

Τεχνική υποστήριξη, κατασκευή ιστοσελίδας: Charles Bukowski(7SPY), e-mail: spy7ross7@gmail.com