Translate

Ρωσία: Ηθικά απαράδεκτη η έκδοση του Σνόουντεν στις ΗΠΑ

Οι Ρώσοι βουλευτές κινητοποιήθηκαν σήμερα υπέρ του Έντουαρντ Σνόουντεν, ο οποίος παραμένει στο χώρο μετεπιβίβασης του αεροδρομίου της Μόσχας.

Picture 0 for Κομψό...αίτημα των ΗΠΑ προς Ισημερινό, για τον ΣνόουντενΤυχόν έκδοση του αμερικανού φυγάδα στις ΗΠΑ, όπου κατηγορείται για κατασκοπεία, θα ήταν "ηθικά απαράδεκτη" τονίζουν οι ρώσοι βουλευτές, μετά τη χθεσινή δήλωση του προέδρου του Ισημερινού ότι η Μόσχα είναι αυτή που πρέπει να λύσει το πρόβλημα.

Ο 30χρονος πρώην σύμβουλος της Υπηρεσίας Εθνικής Ασφαλείας (NSA), βρίσκεται εδώ και μια εβδομάδα στο χώρο μετεπιβίβασης του αεροδρομίου Σερεμέτιεβο της Μόσχας. Το αμερικανικό διαβατήριό του έχει ακυρωθεί και χωρίς ρωσική βίζα δεν μπορεί να μεταβεί στην πρεσβεία του Ισημερινού, στο κέντρο της ρωσικής πρωτεύουσας.


"Η απέλασή του όπως έχουν ζητήσει οι ΗΠΑ, θα ήταν ένα λάθος", δήλωσε ο βουλευτής Αλεξέι Πουσκόφ, επικεφαλής της Επιτροπής Διεθνών Υποθέσεων στη Δούμα, τη ρωσική Κάτω Βουλή.

"Δεν είναι θέμα χρησιμότητας (του Σνόουντεν για τη Ρωσία), είναι θέμα αρχής. Το να παραδίδει κανείς έναν πολιτικό πρόσφυγα είναι ηθικά απαράδεκτο", γράφει στο λογαριασμό του στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Twitter ο ρώσος βουλευτής.

"Δεν μπορούμε να μένουμε στο περιθώριο, πρέπει να κινητοποιηθούμε για την τύχη του", δήλωσε σήμερα ο γερουσιαστής Βαλερί Σνιάκιν, αντιπρόεδρος της Επιτροπής Διεθνών Υποθέσεων του Συμβουλίου της Ομοσπονδίας (ρωσική Άνω Βουλή).

"Πρέπει να αξιολογήσουμε τις αρνητικές επιπτώσεις στις σχέσεις μας με τους Αμερικανούς", προσθέτει ο Σνιάκιν στην ιστοσελίδα του κυβερνώντος κόμματος Ενωμένη Ρωσία.

Το Κρεμλίνο επεχείρησε να υποβαθμίσει το θέμα της παραμονής του Σνόουντεν στο Σερεμέτιεβο εδώ και μια εβδομάδα. "Το θέμα αυτό δεν είναι στην ημερήσια διάταξη του Κρεμλίνου", δήλωσε ο Ντμίτρι Πεσκόφ, εκπρόσωπος του προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν, στο ραδιοσταθμό Ηχώ της Μόσχας.

"Εφόσον δεν είναι δικό μας πρόβλημα, δε γνωρίζω πώς θα μπορούσε να εξελιχθεί η υπόθεση, ούτε ποιες είναι οι νομικές ή άλλες πτυχές όσον αφορά το θέμα αυτό, τόνισε ο Πεσκόφ.


Ο Πούτιν παραδέχθηκε την Τρίτη ότι ο Σνόουντεν είναι εγκλωβισμένος στο αεροδρόμιο της Μόσχας και ότι δεν μπορεί να εκδοθεί στις ΗΠΑ γιατί δεν υπάρχει σχετική διμερής συμφωνία, ενώ συνέστησε στον Σνόουντεν να επιλέξει γρήγορα τον τελικό προορισμό του.

Η υπόθεση έχει οδηγηθεί σε αδιέξοδο μετά τις χθεσινές δηλώσεις του προέδρου του Ισημερινού Ραφαέλ Κορέα ότι είναι η Μόσχα αυτή που θα πρέπει να επιλύσει το πρόβλημα.

"Για να εξετάσουμε το αίτημα χορήγησης ασύλου ο Σνόουντεν πρέπει να βρίσκεται σε έδαφος του Ισημερινού", τόνισε ο Κορέα πετώντας το μπαλάκι στη Μόσχα.


Η πρεσβεία του Ισημερινού βρίσκεται στο κέντρο της Μόσχας, περίπου 30 χιλιόμετρα από το αεροδρόμιο Σερεμέτιεβο και για να μεταβεί εκεί ο Σνόουντεν χρειάζεται ρωσική βίζα.

Σχόλια

Τεχνική υποστήριξη, κατασκευή ιστοσελίδας: Charles Bukowski(7SPY), e-mail: spy7ross7@gmail.com