Translate

Έλληνας φοιτητής: Δεν συμμετείχα στις διαδηλώσεις

«Δεν συμμετείχα στις διαδηλώσεις. Πήγα μόνο για να βγάλω φωτογραφίες». Λίγο πριν επιστρέψει στην Ελλάδα ο Έλληνας φοιτητής Γιώργος Ιατρίδης που προσήχθη από τις τουρκικές Αρχές κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων δήλωσε για τη σύλληψή του και τις κινητοποιήσεις στη γειτονική χώρα. «Εγώ πήγα στις διαδηλώσεις μόνο για να βγάλω φωτογραφίες και να τραβήξω μερικά βίντεο. Εκείνη τη στιγμή δεν υπήρχαν αστυνομικές δυνάμεις. Όλα ήταν ήρεμα. Ξαφνικά έγινε ένα "ντου", μια έφοδος και μας έριξαν δακρυγόνα. Έπεσα κάτω γιατί δεν άντεχα την ατμόσφαιρα, ήταν αποπνικτικά και με συλλάβανε μαζί με κάποιους άλλους. Πήγα μόνο για να βγάλω φωτογραφίες τις οποίες θα έστελνα σε σάιτ στην Ελλάδα».
Ο φοιτητής του τμήματος Τοπογράφων Μηχανικών του ΑΠΘ βρισκόταν στην Κωνσταντινούπολη από τον περασμένο Οκτώβριο για την διπλωματική του και σε λίγες ημέρες θα επέστρεφε μόνιμα στην Ελλάδα. «Εγώ θα γύρναγα στην Ελλάδα σε μια εβδομάδα. Δεν μένω μόνιμα στην Κωνσταντινούπολη. Εδώ κάνω την διπλωματική μου. Συγκεκριμένα, χαρτογραφώ τα σημαντικά ελληνικά και βυζαντινά μνημεία. Τίποτα άλλο. Στις 20 Ιουνίου τελείωνα και γυρνούσα Θεσσαλονίκη».
Τις προηγούμενες ημέρες πάντως ο Γιώργος Ιατρίδης παρακολουθούσε την εξέλιξη των διαδηλώσεων ως απλός θεατής. «Ποτέ δεν συμμετείχα ενεργά στους αγώνες», λέει και προσθέτει «δεν μπήκα ποτέ σε ομάδες. Πήγαινα μόνο για να δω τι γίνεται και να βγάλω φωτογραφίες».
Ο Έλληνας φοιτητής μίλησε για τις συνθήκες κράτησής του και για τους Τούρκους αστυνομικούς που τον συνέλαβαν. «Μου φέρθηκαν πολύ καλά στο αστυνομικό τμήμα της Τουρκίας. Σαν Ευρωπαίο πολίτη. Δεν με πείραξαν, δεν με πρόσβαλαν».

Σχόλια

Τεχνική υποστήριξη, κατασκευή ιστοσελίδας: Charles Bukowski(7SPY), e-mail: spy7ross7@gmail.com