Translate

Στα άκρα οδηγεί την αντιπαράθεση στη Τουρκία ο Ερντογάν: Και τρίτος νεκρός διαδηλωτής (ΕΙΚΟΝΕΣ)

 Και τρίτος νεκρός διαδηλωτής 

Στους τρεις ανήλθαν πλέον οι νεκροί των τουρκικών ταραχών. Πριν από λίγο η τουρκική εφημερίδα Χουριέτ μετέδωσε ότι υπέκυψε στα τραύματά του νεαρός ακτιβιστής που είχε τραυματιστεί στην Άγκυρα κατά τις πρώτες ημέρες των επεισοδίων.

 Πρόκειται για τον Ετέμ Σαρισουλούκ, ο οποίος έφερε τραύματα στο κεφάλι και θεωρείτο, κλινικά, νεκρός. Ειναι ο τρίτος νεκρός των βίαιων επεισοδίων μετά τον 22χρονοΑμπντουλάχ Τσομέρτ που σκοτώθηκε στις 3 Ιουνίου στην Αντάκια και τον 20χρονο Μεχμέτ Αϊβαλίτας που είχε χτυπηθεί τη νύχτα της 2ας Ιουνίου στην Κωνσταντινούπολη από οδηγό αυτοκινήτου....

Νωρίτερα ο τουρκικός Ιατρικός Σύλλογος ανακοίνωσε ότι ο αριθμός των τραυματιών έχει ξεπεράσει τους 4.000. Σε δώδεκα επαρχίες, εκτός των Μερσίν, Χατάι και Τσανάκαλε που αναμένεται να ενημερώσουν είχαν ήδη αναφερθεί 4.177 τραυματισμένοι διαδηλωτες, εκ των οποίων οι 43 βρίσκονται σε σοβαρή κατάσταση. Οπως επισημαίνει ο Σύλλογος, 15 άνθρωποι φέρουν τραύματα στο κεφάλι, ενώ 10 στα μάτια.

Χθες και παρά τη «συγγνώμη» του αντιπροέδρου της τουρκικής κυβέρνησης Μπουλέντ Αρίντς για την αστυνομική βία των προηγουμένων ημερών, χιλιάδες άνθρωποι πλημμύρισαν και πάλι μόλις νύχτωσε την πλατεία Ταξίμ, φωνάζοντας συνθήματα με τα οποία ζητούσαν την αποχώρηση του πρωθυπουργού. Χιλιάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν και στην Άγκυρα.

Η τουρκική αστυνομία χρησιμοποίησε αντλίες νερού και δακρυγόνα για να διαλύσει εκατοντάδες διαδηλωτές που επιχείρησαν να κατευθυνθούν προς τα γραφεία του τούρκου πρωθυπουργού στην Κωνσταντινούπολη και την Άγκυρα.

Συγκρούσεις ξέσπασαν επίσης στην πόλη Χατάι, κοντά στα σύνορα με τη Συρία, όπου ένας νέος 22 ετών τραυματίσθηκε κατά τη διάρκεια των συγκρούσεων με τις δυνάμεις ασφαλείας και υπέκυψε αργότερα στα τραύματά του.

Νωρίς σήμερα το πρωί, τουλάχιστον 24 άνθρωποι προσήχθησαν στη Σμύρνη με την κατηγορία της διάδοσης «ψεύτικων και δυσφημιστικών πληροφοριών» μέσω του Twitter, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή.

Στο μεταξύ, τους Tούρκους πιστούς βγάζει στο δρόμο για την βραδινή προσευχή της Τετάρτης το κυβερνών κόμμα, με την ευκαιρία της μουσουλμανικής γιορτής του Μιράτς, ενώ οι δρόμοι στις μεγάλες πόλεις της χώρας «βράζουν» κάθε νύχτα από τις διαδηλώσεις εναντίον του Ερντογάν.

 Δημοσίευμα της Yeni Safak, επικαλούμενο πηγές των υπηρεσιών ασφαλείας, υποστηρίζει ότι «ακραίες ομάδες» σκοπεύουν να υποκινήσουν επεισόδια τα ξημερώματα της Πέμπτης, οπότε και γιορτάζεται το Μιράτς. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, στόχος θα είναι και ομάδες πιστών που πηγαίνουν σε τζαμιά.

Την ίδια στιγμή, απόντος του Ερντογάν στην τετραήμερη περιοδεία του στις χώρες του Μάγκρεμπ, το κλίμα στην Τουρκία παραμένει τεταμένο.

Εν όψει της επιστροφής του, μάλιστα, την Πέμπτη ο κομματικός μηχανισμός του AKP ετοιμάζει θριαμβευτική υποδοχή του, ως απάντηση στους επικριτές του.

Μετά τα νέα νυχτερινά επεισόδια σε Κωνσταντινούπολη, Άγκυρα, Σμύρνη και Τουντζελί, την Τετάρτη, το πρωθυπουργικό γραφείο έπεσε θύμα χάκιγνγκ, με τους δράστες να υποστηρίζουν ότι υπέκλεψαν εμπιστευτικά στοιχεία των στελεχών του.

H ομάδα, που υπογράφει ως Anonymoys Turkey, ανέφερε στο Twitter πως δεν έχει δημοσιοποιήσει στοιχεία που υπέκλεψε, αλλά θα δημοσιοποιούσε μόνο κωδικούς mail που σχετίζονταν με μη διαβαθμισμένες πληροφορίες.

Πηγή στο τουρκικό πρωθυπουργικό γραφείο που επικαλείται το Reuters επιβεβαίωσε ότι λογαριασμοί δέχθηκαν επίθεση, λέγοντας πως οι λογαριασμοί αυτοί έχουν αποκοπεί. Νωρίτερα την Τετάρτη, σάλο στο τουρκικό διαδίκτυο προκάλεσαν οι αναφορές για προσαγωγή 24 χρηστών του Twitter με την κατηγορία της «προπαγανδιστικής πληροφόρησης».

Σχόλια

Τεχνική υποστήριξη, κατασκευή ιστοσελίδας: Charles Bukowski(7SPY), e-mail: spy7ross7@gmail.com