Translate

Πέμπτη μέρα διαδηλώσεων - Ζητάει συγνώμη η Κυβέρνηση Ερντογάν

astinomia diadilotis tourkiaΧιλιάδες διαδηλωτές συνέρρευσαν και χθες το βράδυ στην πλατεία Ταξίμ της Κωνσταντινούπολης, στην πέμπτη συνεχόμενη ημέρα των διαδηλώσεων κατά της κυβέρνησης οι οποίες συνταράσσουν την Τουρκία.
Οι διαδηλωτές συνέχισαν να φωνάζουν συνθήματα κατά του πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, παρά τη συγγνώμη που εξέφρασε νωρίτερα το απόγευμα ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Μπουλέντ Αρίντς για τον τραυματισμό μεγάλου αριθμού διαδηλωτών από την αστυνομία κατά τα επεισόδια της περασμένης Παρασκευής.
«Ήταν λάθος η υπερβολική βία που χρησιμοποιήθηκε αρχικά εναντίον αυτών που κινήθηκαν με κριτήριο της ευαισθησία τους για το περιβάλλον. Ζητώ συγνώμη από τους ανθρώπους αυτούς, αλλά δεν νομίζω ότι χρωστάμε συγνώμη σε αυτούς που προκαλούν ζημιές» ανέφερε ο Αρίντς, ο οποίος αναπληρώνει τον Ταγίπ Ερντογάν που βρίσκεται στο εξωτερικό.
Παγκόσμια κατακραυγή για τα έκτροπα
Ο Λευκός Οίκος χαιρέτισε τη δημόσια συγγνώμη που ζήτησε ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης. Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι δήλωσε επίσης πως ανησυχεί ιδιαίτερα για τις αναφορές που κάνουν λόγο για υπερβάλλοντα ζήλο των αστυνομικών οργάνων στην Τουρκία κατά των διαδηλωτών.
Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζέι Κάρνεϊ αναφερόμενος στα σχόλια του Αρίντς δήλωσε πως «ευελπιστούμε πως η τουρκική κυβέρνηση, όπως το έχουμε καταστήσει σαφές, θα χειρισθεί το θέμα με τρόπο που θα σέβεται τα δικαιώματα της ελευθερίας του λόγου και της συνάθροισης, τα οποία είναι θεμελιώδη σε κάθε δημοκρατία. Και χαιρετίζουμε τα σχόλια του αντιπροέδρου της κυβέρνησης, ο οποίος ζήτησε συγγνώμη για τη δυσανάλογη χρήση βίας και εξακολουθούμε να αξιώνουμε να ερευνηθούν τα γεγονότα αυτά».

Σχόλια

Τεχνική υποστήριξη, κατασκευή ιστοσελίδας: Charles Bukowski(7SPY), e-mail: spy7ross7@gmail.com