Translate

Μια ντουζίνα «επενδυτές» αγοράζουν την Ελλάδα

ependiseis1234
ΣΕ ΤΙΜΗ ΕΥΚΑΙΡΙΑΣ
Η τρικομματική Κυβέρνηση υπό τον κ. Σαμαρά ξεπουλάει τα ασημικά της χώρας για να πληρωθούν οι διεθνείς τοκογλύφοι. Ξεπουλάει σε μια ντουζίνα κερδοσκόπων ΔΕΗ, ΔΕΠΑ, ΔΕΣΦΑ, Αστέρα Βουλιαγμένης, μαρίνες, ΟΛΠ, ΟΛΘ, τουριστικές μονάδες κ.α.
Το προφίλ των μνηστήρων
Οι επενδυτές που αγοράζουν την Ελλάδα για ένα κομμάτι ψωμί είναι:
Στο ελληνικό real estate, στον τουρισμό, αλλά και στην ενέργεια έχει μπει με τον πλέον δυναμικό τρόπο και ο Ντάνιελ Λεμπ, με το hedge fund συμφερόντων του, Third Point. Διεκδικεί επίσης τον Αστέρα μέσω της Dolphin Capital, στην οποία έχει βάλει περί τα 100 εκατομμύρια ευρώ σε δύο φάσεις το τελευταίο 9μηνο.
Ο 46χρονος Γκούο Γκουάνγκτσανγκ, πρόεδρος της κινεζικής Fosun Group, διεκδικεί τον Αστέρα Βουλιαγμένης, ενώ έχει επενδύσει στο μετοχικό κεφάλαιο και τρίτων εταιρειών της χώρας.
Ο άνθρωπος του λιμανιού του Πειραιά, ο κάπτεν Φου Τσενγκ Κίου, ο επικεφαλής της Piraeus Container Terminal (PCT), όπως ονομάζεται η θυγατρική της Cosco Pacific στην Ελλάδα, η οποία έχει αναλάβει τη λειτουργία δύο σταθμών εμπορευματοκιβωτίων στον ΟΛΠ αναμένεται να καταθέσει προσφορά για ολόκληρο το λιμάνι.
Και ο ινδικής καταγωγής όμως Πρεμ Γουάτσα κλείνει ντιλ με τον όμιλο Λάτση και μεγάλες θέσεις σε εισηγμένες, όπως η Eurobank Properties και η Jumbo.
Ο επόμενος επενδυτής είναι ο 54χρονος Βρετανός σερ Πολ Ρούντοκ, ο οποίος ελέγχει ήδη το 10% του ΟΛΠ και το 5% του ΟΛΘ.
Ο 49χρονος Φερίτ Σαχένκ, o τέταρτος πλουσιότερος Τούρκος επιχειρηματίας, του ομίλου Dogus απέκτησε το 50% της μαρίνας του Φλοίσβου, εξαγόρασε πρόσφατα και το 51% των μετοχών της ελληνικής εταιρείας MedMarinas, του ομίλου Κυριακούλη.
Στην ομάδα των ξένων που διεκδικούν πρωταγωνιστικό ρόλο στις επενδύσεις περιλαμβάνεται βέβαια και ο Τσέχος συνεταίρος των Μελισσανίδη, Κοπελούζου και Lottomatica, στο σχήμα που επικράτησε στην ιδιωτικοποίηση για τον ΟΠΑΠ. Πρόκειται για τον Ζίρι Σμεκ. Εκ των μεγαλομετόχων της Τράπεζας Πειραιώς, μαζί με τον ομοεθνή του Πετρ Κέλνερ, ελέγχουν από κοινού το PPF Group το οποίο ενδιαφέρθηκε και για την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΣΦΑ, σε συνεργασία με τη ΓΕΚ-ΤΕΡΝΑ.
Ενδιαφέρον να επενδύσει στην Ελλάδα δείχνει και ο ισραηλινής καταγωγής Αμερικάνος Σεθ Κλάρμαν, το αφεντικό του The Baupost Group LLC, επενδυτικού σχήματος που κατέχει το 5% του ΟΠΑΠ. Ανάλογη θέση έχει χτίσει και ο Stephen C. Butt, ο άνθρωπος πίσω από την αμερικανική Silchester, που διαχειρίζεται κεφάλαια 25 δισ. και ελέγχει άνω του 13% της ΔΕΗ.
Ετοιμος να κυριαρχήσει στην ελληνική αγορά ενέργειας δηλώνει ο Αλεξέι Μίρελ, ο Ρώσος διευθύνοντας σύμβουλος της Gazprom που προσπαθεί διακαώς να «κερδίσει» τη ΔΕΠΑ.
Εκτενή επενδυτικά πλάνα για την Ελλάδα έχει και ο Ρώσος Ντιμίτρι Ραζορένοφ, του οποίου το fund Strategic Initiatives Capital Partners απέκτησε πρόσφατα την ιστορική γαλακτοβιομηχανία Δωδώνη έναντι 21 εκατ. ευρώ. Παράλληλα, "κλείνει το μάτι" και στον Αστέρα Βουλιαγμένης.

πηγη

Σχόλια

Τεχνική υποστήριξη, κατασκευή ιστοσελίδας: Charles Bukowski(7SPY), e-mail: spy7ross7@gmail.com