Translate

ΚΥΠΡΟΣ: EΜΠΡΟΣ ΣΤΟ ΔΡΟΜΟ ΠΟΥ ΧΑΡΑΞΕ Ο G.A.P.


Υπερψηφίστηκε το Μνημόνιο της Κύπρου


kupriakh 949776797 Υπερψηφίστηκαν κατά πλειοψηφία από την Ολομέλεια της κυπριακής βουλής τα μνημονιακά νομοσχέδια που κατέθεσε η κυβέρνηση.
Μετά την υπερψήφιση των νομοσχεδίων η συνεδρίαση της Βουλής των Αντιπροσώπων συνεχίστηκε με τη συζήτηση για τη δανειακή σύμβαση και το μνημόνιο, η οποία και ολοκληρώθηκε πριν από λίγο.
Με 29 ψήφους υπέρ, 27 εναντίον και καμιά αποχή, εγκρίθηκε το νομοσχέδιο για το Μνημόνιο και τη δανειακή σύμβαση από την Ολομέλεια της Βουλής.
Με 29 ψήφους υπέρ και 26 κατά, υπερψηφίστηκε το νομοσχέδιο για τη φορολογία των ακινήτων. Ψηφίστηκε επίσης ο νόμος για τις περικοπές στους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων, ενώ επιπλέον πέρασε ομόφωνα και πρόταση του ΔΗΣΥ για περαιτέρω περικοπές της τάξης του 0,2-0,5%.
Πέρασαν επίσης τα νομοσχέδια για τον τομέα της Υγείας, τα τέλη κτηματολογίου και την αναθεώρηση των τελών στο Αρχείο Πληθυσμού και το Τμήμα Αλλοδαπών και Μετανάστευσης.
Έκκληση Αναστασιάδη προς τους βουλευτές
Έκκληση στη Βουλή να εγκρίνει τη δανειακή σύμβαση και το Μνημόνιο απηύθυνε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης σε δηλώσεις του στο περιθώριο επίσκεψης σε στρατόπεδο στον Κόρνο.
Όλοι, τόνισε, οφείλουν να επιδείξουν αίσθημα ευθύνης και να συμπεριφερθούν με τρόπο που να συνάδει με το ευρύτερο καλό του τόπου και επανέλαβε ότι η υιοθέτηση της δανειακής σύμβασης θα επιτρέψει στην Κύπρο να ανασάνει και να ξεπεράσει τα προβλήματα που αντιμετωπίζει.
Οπως εξάλλου έκανε γνωστό, μετά τις γιορτές του Πάσχα θα συγκαλέσει το Εθνικό Συμβούλιο για συζήτηση των θεμάτων της οικονομίας και εναλλακτικών προτάσεων
Θρίλερ η ψηφοφορία
Η πλειοψηφία που αναμένεται να σχηματιστεί θα είναι οριακή. Υπέρ αναμένεται να ψηφίσουν οι βουλευτές του ΔΗΣΥ (20), του ΔΗΚΟ (8), ενώ εκτιμάται ότι υπέρ θα ταχθεί και ο βουλευτής του ΕΥΡΩΚΟ Δημήτρης Συλλούρης. Το Μνημόνιο και η Δανειακή Σύμβαση θα καταψηφιστούν από τους βουλευτές του ΑΚΕΛ (19), της ΕΔΕΚ (5), το βουλευτή του ΕΥΡΩΚΟ Νίκο Κουτσού, το βουλευτή των Οικολόγων Γιώργο Περδίκη και τον ανεξάρτητο βουλευτή Ζαχαρία Κουλία.
Σε δηλώσεις στο περιθώριο επίσκεψής του σε στρατόπεδο στον Κόρνο το μεσημέρι, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, απηύθυνε έκκληση στη Βουλή, να εγκρίνει το απόγευμα τη δανειακή σύμβαση και το μνημόνιο.
Ο Κύπριος Πρόεδρος τόνισε ότι πρέπει όλοι να επιδείξουν αίσθημα ευθύνης και να συμπεριφερθούν με τρόπο που να συνάδει με το ευρύτερο καλό του τόπου.
«Αυτό που καλούμαστε να κάνουμε σήμερα είναι η υιοθέτηση της δανειακής σύμβασης, που θα επιτρέψει στην πατρίδα μας να ανασάνει και να μας δώσει την ευκαιρία να ξεπεράσουμε τα όποια προβλήματα, μέσα από την κρίση που αντιμετωπίζουμε» είπε ο κ. Αναστασιάδης και πρόσθεσε ότι μετά τις γιορτές του Πάσχα θα συγκαλέσει το Εθνικό Συμβούλιο για συζήτηση των θεμάτων της οικονομίας και εναλλακτικών προτάσεων.
Νωρίτερα, ο Υπουργός Οικονομικών, Χάρης Γεωργιάδης, κάλεσε τη Βουλή να λάβει «μια πολύ δύσκολη αλλά αναγκαία απόφαση» και να κυρώσει τη Δανειακή Σύμβαση και το Μνημόνιο, τονίζοντας ότι τα πράγματα θα είναι «πάρα πολύ δύσκολα».
Προειδοποίησε ότι χωρίς το πρόγραμμα η Κύπρος θα οδηγηθεί σε πλήρη οικονομική κατάρρευση, ενώ οι συνέπειες της εξόδου από την ευρωζώνη θα είναι «δραματικές».
Μιλώντας σε κοινή συνεδρία της Επιτροπής Οικονομικών και της Επιτροπής Εξωτερικών, ο Υπουργός Οικονομικών είπε ότι η Κύπρος θα ήθελε περισσότερα από τα 10 δις στα οποία ανέρχεται το ύψος του δανείου, καθώς κάτι τέτοιο θα δημιουργούσε μια πιο διαχειρίσιμη κατάσταση σήμερα, ωστόσο θα δημιουργούσε περισσότερο χρέος για τις μελλοντικές γενιές.
Είπε, επίσης, ότι το Μνημόνιο θα μπορούσε να ήταν καλύτερο αν δεν καθυστερούσε η διαπραγμάτευση.
Σημειώνεται ότι έξω από το κτίριο της πραγματοποιείται αυτή την ώρα παγκύπρια κινητοποίηση ενάντια στις ιδιωτικοποιήσεις και τις πολιτικές λιτότητας.

spirospero

Σχόλια

Τεχνική υποστήριξη, κατασκευή ιστοσελίδας: Charles Bukowski(7SPY), e-mail: spy7ross7@gmail.com