Translate

ΟΜΟΙΟΣ ΟΜΟΙΩ ΚΙ΄ Η ΚΟΠΡΙΑ ΣΤΑ ΛΑΧΑΝΑ!



Στους Αγίους Τόπους προκάλεσε τον πάπα Φραγκίσκο ο πρόεδρος του Ισραήλ Σιμόν Πέρες, κατά την 30λεπτη συνάντηση που είχε σήμερα μαζί του.

«Σας περιμένω στην Ιερουσαλήμ. Όχι μόνο εγώ αλλά όλος ο λαός του Ισραήλ», δήλωσε ο Πέρες και σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Βατικανού, πατήρ Φεντερίκο Λομπάρντι, «ο πάπας δέχτηκε με χαρά την πρόσκληση του προέδρου Πέρες και επιθυμεί να πάει για προσκύνημα στους Αγίους Τόπους».

Ωστόσο, όπως είπε «δεν υπάρχει κανένα συγκεκριμένο σχέδιο επί του παρόντος».

Τις τελευταίες εβδομάδες συζητάται έντονα η πιθανότητα ο πάπας και ο πατριάρχης Βαρθολομαίος να επισκεφθούν μαζί τους Αγίους Τόπους το 2014, αλλά το σχέδιο αυτό δεν έχει επιβεβαιωθεί επισήμως. Πριν από 40 χρόνια, το 1974, ο τότε πάπας Παύλος Στ΄ και ο πατριάρχης Αθηναγόρας πραγματοποίησαν μια ιστορικής σημασίας επίσκεψη στην Ιερουσαλήμ.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης ο πάπας ευχήθηκε ακόμη να ληφθούν «θαρραλέες αποφάσεις» προκειμένου να ξεκινήσει και πάλι ο διάλογος μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων.

Αυτές οι «θαρραλέες αποφάσεις και η διαθεσιμότητα των δύο πλευρών» θα πρέπει να επιτρέψουν τη «γρήγορη επανάληψη» των διαπραγματεύσεων που θα οδηγήσουν σε μια συμφωνία η οποία θα σέβεται «τις νόμιμες επιδιώξεις των δύο λαών και θα συμβάλλει αποφασιστικά στην ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή» υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση που εξέδωσε η Αγία Έδρα μετά την πρώτη συνάντηση.

Όσον αφορά το θέμα της Συρίας, ο προκαθήμενος της ρωμαιοκαθολικής εκκλησίας και ο Ισραηλινός πρόεδρος έκαναν έκκληση για την εξεύρεση «μιας πολιτικής λύσης» που θα βασίζεται στη λογική της συμφιλίωσης και του διαλόγου.

Συζητήθηκε επίσης «το σημαντικό θέμα της πόλης της Ιερουσαλήμ όπως επίσης και ορισμένα ζητήματα σχετικά με τις σχέσεις των αρχών με τις τοπικές καθολικές κοινότητες». Οι δύο ηγέτες χαιρέτισαν εξάλλου το έργο της μικτής επιτροπής Ισραήλ-Βατικανού για την περιουσία της Εκκλησίας και των μοναστηριών της στους Αγίους Τόπους.  

Σχόλια

Τεχνική υποστήριξη, κατασκευή ιστοσελίδας: Charles Bukowski(7SPY), e-mail: spy7ross7@gmail.com